συμβουλές

Για τραγανά μπισκότα & φρυγανιές..

Για να διατηρήσετε τα μπισκότα και τις φρυγανιές σας τραγανές, φυλάξτε τα σε ένα κουτί, στο οποίο θα έχετε ρίξει μερικούς κύβους ζάχαρης.

Πώς να μάθετε εάν ένα αυγό είναι φρέσκο

Εάν δεν είστε σίγουροι αν τα αυγά σας είναι φρέσκα, δοκιμάστε να το βάλετε σ ένα ποτήρι γεμάτο νερό. Εάν το αυγό βουλιάζει, είναι πολύ φρέσκο. Εάν το ένα άκρο του αυγού επιπλέει ελαφρώς, τότε είναι ακόμα καλό, αλλά όχι τόσο φρέσκο. Εάν το αυγό…

Για πιο τραγανό φύλλο πίτας..

Για να γίνει πιο τραγανό και ευπαρουσίαστο το φύλλο της πίτας σας, ραντίστε το με λίγο γάλα χαμηλών λιπαρών, πριν το ψήσετε!

Για να ξεπικρίσουν οι μελιτζάνες…

...τις κόβεις στο μέγεθος που θέλεις, τις αλατίζεις και τις βάζεις σε μπολ με αλατισμένο νερό για μία ώρα. Στη συνέχεια, τις ξεπλένεις και τις στύβεις. Προσοχή στο αλάτι κατά το μαγείρεμα!

Περίσσεψε κρασί;

Αν σας έχει περισσέψει κρασί μην το πετάξετε! Φυλάξτε και παγώστε το στην κατάψυξη σε θήκες για παγάκια, για να το χρησιμοποιήσετε όποτε το χρειαστείτε σε μαγειρευτά φαγητά και σάλτσες!

Για νόστιμες κρέπες..

..προσθέτετε λίγη μπύρα στο μείγμα! Την κάνει αέρινη, ελαστική και βοηθά να απορροφηθεί η σως, η μαρμελάδα ή το σιρόπι με την οποία θα την περιχύσετε.

Για τέλειες τηγανιτές πατάτες:

Αφού καθαρίσετε και κόψετε τις πατάτες, βυθίστε τις μέσα σε νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λεμόνι. Δεν θα μαυρίσουν και θα αποκτήσουν μια υπέροχη τραγανή κρούστα. Εάν σας αρέσει το αλάτι, αλατίστε τις πατάτες σας αφού τις σουρώσετε από το νερό και πριν τις ρίξετε…

Για πιο αφράτη και σφιχτή μαρέγκα..

..ρίξτε στα ασπράδια του αυγού, πριν τα χτυπήσετε, μια μικρή πρέζα αλάτι, μια μικρή πρέζα μπέϊκιν πάουντερ και μια κανονική πρέζα σόδα.

Για να μην αλλοιώνεται το χρώμα των λαχανικών

Μην σκεπάζετε την κατσαρόλα, που βράζετε λαχανικά, για να μην αλλοιωθεί το χρώμα τους. Λίγη σόδα στο νερό, που βράζουν βοηθάει ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά να μην αποχρωματίζονται.

Φάγατε καυτερή πιπεριά;

Για να σβήσετε την κάψα της, πιείτε λίγο γάλα και όχι νερό.

Πώς θα κάνετε «ζουμερό» το λεμόνι;

Πριν το στύψετε, κυλήστε το πιέζοντας το σε σκληρή επιφάνεια ή βάλτε το για 1’ σε φούρνο μικροκυμάτων.

Νότισαν τα μπισκότα;

Αν τα σπιτικά μπισκότα σας νότισαν από την υγρασία, βάλτε τα για 5 λεπτά στο φούρνο, ώστε να ξαναγίνουν τραγανά, και διατηρήστε τα σε αεροστεγές δοχείο.

Πώς θα διατηρήσω τη φέτα;

Η φέτα διατηρείται για περισσότερο καιρό στο ψυγείο εάν τη βάλετε σε δοχείο που κλείνει καλά και την περιχύσετε με νερό που βράσατε μαζί με γάλα και λίγο αλάτι.

Πως ωριμάζει το αβοκάντο;

Απλώς τυλίξτε το σε εφημερίδες και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου.

Βγήκε ο πουρές σας αραιός;

Αν ο πουρές σάς βγήκε αραιός...προσθέστε λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι και συνεχίστε λίγο ακόμη το βράσιμο. Αν βγήκε πολύ πηχτός, αραιώστε τον με λίγο γάλα.

Πώς συντηρείται φρέσκια η μουστάρδα;

Ρίχνετε απλώς λίγο αλάτι στην επιφάνειά της. Τη βοηθάει να διατηρηθεί φρέσκια για πολύ καιρό.

Ζάχαρη για την πίτσα

Ζάχαρη για την πίτσα: Η σπιτική πίτσα γίνεται πιο νόστιμη και τραγανή, αν στη ζύμη βάλετε λίγη ζάχαρη.

Κολλάει η ζύμη για το φύλλο

Αν η ζύμη κολλάει και δεν μπορείτε να την ανοίξετε σε φύλλο, τη βάζετε για λίγο στο ψυγείο τυλιγμένη με μεμβράνη.

Πώς φεύγει εύκολα όλο το λίπος;

Όταν θέλετε να αφαιρέσετε περισσότερο λίπος από το ζωμό κρέατος, βάλτε τον πρώτα στο ψυγείο. Το λίπος ανεβαίνει και παγώνει στην επιφάνεια του ζωμού και έτσι αφαιρείται ευκολότερα.

Για να μη «βυθιστούν» οι σταφίδες

Πριν τις ρίξετε στη ζύμη του κέικ, πασπαλίστε τες με   αλεύρι.  

Για ρύζι «σπυρωτό»

...προσθέστε την ώρα που βράζει 3-4 σταγόνες λεμονιού.

Πώς μαλακώνει το χταπόδι;

Το χταπόδι γίνεται πιο μαλακό, χωρίς να βράσει πολύ, εάνβάλετε στην κατσαρόλα ένα φελλό κρασιού.

Για να μη μυρίζει το σπίτι κουνουπίδι!

Για να μην μυρίζει το κουνουπίδι, όταν βράζει, ρίξτε στο νερό 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι ή μισό λεμόνι με τη φλούδα ή ένα κοτσανάκι σέλινο ή μια φέτα ψωμί ή ένα κρεμμύδι.

Δεν βράζει το κρέας;

Αν το κρέας που βράζετε εξακολουθεί να είναι πολύ σκληρό, απλώς ρίξτε στην κατσαρόλα ένα κουταλάκι ζάχαρη.

Για να μη μαυρίσουν τα κρεμμύδια

Πριν το σοτάρισμα ρίξτε αλάτι στο λάδι που ζεσταίνεται.